ÇEVRE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
Sağlıklı bir yaşamın devamı ancak ve ancak sağlıklı bir çevreyle imkân bulur. Tanımı itibariyle bir ilişkiler sistemi olan çevrenin bozulması ve çevre sorunlarının gün yüzüne çıkması, genellikle insan faaliyetlerinin dengeyi bozmasıyla başlamıştır. İnsan ve çevre arasında kurulan ilişkide dengenin bozulması çevre sorunlarını ardınca getirmektedir.
Çevre sorunlarını su, hava ve toprakta oluşan ve insan ve diğer canlıların sağlığında olumsuz etkilere yol açan kirlenme ve bozulmalar olarak tanımlamak mümkündür. Bu kapsamda çevre sorunları; su kirlenmesi, hava kalitesinin bozulması, toprak kirliliği, doğal bitki örtüsündeki tahribat, hayvan varlığı ve türlerinin neslinin tükenmesi, kültürel çevrenin kirlenmesi ve bozulması, gürültü, radyoaktif kirlenme ve küresel çevre sorunları kategorilerinde toparlanabilir.
30.07.2019 tarihli ve 30847 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan revizyonla çevre danışmanlık firmalarının tüm amaç, kapsam, dayanak ve tanımlarını içeren Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik ile sizlere ‘Çevre Danışmanlık’ hizmetleri verilmeye başlanmıştır.
Çevre danışmanlığı Çevre İzin Lisans Yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmelere, çevre izin belgesi ve çevre lisans belgesi süreçlerinin yönetilmesini içeren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş firmaların verdiği hizmettir. Böylelikle bir ekip olarak destek verilmektedir.
Çevre danışmanlık firmalarınca sağlanan ana hizmetler, geçici faaliyet belgesi alınması süreci, çevre izin belgesi alınması ve sürecinin takibi, çevre lisans belgesi alınması, çevre etki değerlendirme raporu hazırlanması, atık yönetim planının oluşturulması, çevre yönetim sisteminin oluşturulması olarak sıralanabilir.
Çevre Danışmanlık Firmaları
Çevre danışmanları sahip oldukları yetkinlik ve tecrübeleri ile işletmelerde çevre yönetim sisteminin kurulması ve var olan yönetim sisteminin geliştirilmesi hususunda hizmet sunarlar. Bir işletmede sabit olarak çalışan profesyonellere kıyasen çevre danışmanlık hizmeti veren profesyoneller, birçok farklı tesisi, prosesi ve konuyu tecrübe etmiş olmaları dolayısıyla çevre yönetim hizmetlerinin yürütümünde işletmelere avantaj sağlamaktadır.
Genel olarak işletmelerin çevre yönetimi ile ilgili süreçlerini yönetmelerine dış kaynaklı olarak çözümler sunan çevre danışmanlık firmaları işletmelere belirli periyotlarda adam gün cinsinden hizmet sağlamaktadır. Çevre hizmetlerini denetim, eğitim, kontrol, yönetim vb. ana başlıklarında toparlamak mümkündür. 2872 Sayılı Çevre Kanunu çerçevesinde gelişen mevzuatlar belli konularda çevre danışmanlık firmalarından hizmet almayı zorunlu kılmıştır. Bu minvalde işletmeler yasal mevzuatlara uyum, müşteri talepleri, iş geliştirme süreçlerini ilerletmek, personel gelişiminin sağlanması, iklim değişikliği etkileriyle mücadele, markalaşma, reklam faaliyetlerine veri oluşturma amaçlarıyla çevre danışmanlık firmalarına ihtiyaç duyarlar.
Firmalar projelerini hayata geçirirken, yatırımın proje safhasında, inşaat aşamasında, işletme döneminde ve hatta işletme faaliyeti sona erdikten sonraki aşamalarda çevre danışmanlığına ihtiyaç duymaktadır. Firmamız, konuya hukuki açıdan da yaklaşarak çevre mevzuatı ve ilgili diğer mevzuat çözümlemeleri hususunda güncelliğini sağlayarak aktif hizmet üretilebilmektedir.
SCD Sürdürülebilir Çevre Danışmanlık A.Ş. olarak, T.C. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI’ nca 2714607650.2.1 sayılı ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMASI YETERLİK BELGESİ ile yetkilendirilmiş ve deneyimli çevre görevlilerimizle çevre danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Hizmet farkımız stratejik yatırımların planlamasında üst yönetimle düzenli görüşülerek kararlar alınmasında majör etki sağlanmamızdır.
Çevre İzin ve Lisans Danışmanlık
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği, bu yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer alan faaliyetlere sahip işletmeler Çevre İzni ya da Çevre Lisansı almak zorundadır. Listelere tabi olan işletmeler Çevre İzni ve Çevre Lisansı Belgesine sahip oluncaya kadar Geçici Faaliyet Belgesi almak zorundadır.
“Geçici Faaliyet Belgesi (GFB): İşletmelerin faaliyette bulunabilmeleri için çevre izni ve lisansı öncesi verilen belgeyi ifade eder” şeklinde ilgili yönetmelikte tanımlanmaktadır. Yönetmeliğin 5. maddesine göre “Bu Yönetmelik kapsamında çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi işletmeler, çevresel etkilerine göre Ek-1 ve Ek-2 listelerinde sınıflandırılmıştır. Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmeler, faaliyette bulunabilmeleri için, öncelikle geçici faaliyet belgesi almak zorundadır. Geçici faaliyet belgesi alan işletmeler belge tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi almak zorundadır.”
Geçici faaliyet belgesi olmadan işletmenlerin faaliyet göstermesi durumunda; yönetmeliğin 15. maddesine göre “Bu Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 kapsamında yer alıp, geçici faaliyet belgesi olmadan faaliyete başladığı tespit edilen işletmelere, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre idari yaptırımlar uygulanır. Söz konusu işletmeler geçici faaliyet belgesi düzenlenene kadar faaliyette bulunamaz.” maddesi doğrultusunda idari para ve faaliyet durdurma cezası ile karşı karşıya kalırlar.
Yukarıda belirtilen yasal yükümlülükler dolayısıyla yönetmelik kapsamındaki işletmeler çevre izin ve lisans süreçlerini yürütebilmeleri için çevre danışmanlık hizmeti almak ya da çevre mühendisi istihdam etmek zorundadırlar.